Nyheder
Gode råd

Øget tryghed på stier og i parker

De fleste kommuner har byer med steder, hvor uregelmæssig belysning kan gøre borgerne mindre trygge ved at færdes.

I Andel Lumen har vi stor erfaring med at løse den slags udfordringer.

Tryghed handler især om, at man tydeligt kan se andre forbipasserende. Der må helst ikke være uregelmæssig belysning i de områder, man skal bevæge sig igennem – for så bliver det sværere at se, hvem man passerer tæt forbi.

Mørke er ikke nødvendigvis et problem i sig selv, og man behøver ikke oplyse alt. Men det er godt at oplyse udvalgte bygninger, træer, buske eller skulpturer. Det gør, at omgivelserne fremstår mere tredimensionelle, og borgerne lettere kan orientere sig.

8 gode tryghedstips

Når vi planlægger tryghedsskabende belysning, bruger vi blandt andet disse otte tommelfingerregler.

Stilles der flere krav til lyset, bør tryghed prioriteres højest. Hvis andre funktionskrav sænker tryghedsfaktoren, bør man overveje at nedtone dem.

Når man anvender kraftige LED-armaturer, er det vigtigt at sikre sig, de ikke blænder. Det gælder især, hvis man bruger deres fulde lysstyrke, for derved at reducere antallet af master. Blænding gør det sværere at se forbipasserende og forstyrrer nattesynet. Af samme grund bør man grundigt overveje brugen af nedgravningsspots tæt på eller i gangområder. Overvej deres spredning og ret lyset væk fra de færdende.

Den primære belysning bør være høj nok til at belyse borgernes ansigter. Det betyder dog ikke, at man bør undgå pullerter og lignende. Men kombinationen af forskellige armaturer, belysningshøjder og lysspredning bør gennemtænkes nøje.

Der må helst ikke være stor variation i belysningen. Mørke strækninger mellem lyspletter giver anledning til utryghed. Det kan betyde, at man må sætte ekstra master op. Jo lavere masterne er, jo flere skal der til, for at sikre en regelmæssig belysning.

En gullig og varm farvetone på 3.000 grader Kelvin virker mere trygt end et køligt lys på 4.000 grader Kelvin. I særlige tilfælde kan det være endnu bedre at gå ned på 2500 – 2700 grader Kelvin, selvom det øger lysets strømforbrug marginalt (7-8 procent sammenlignet med 4000 grader Kelvin).

Jo mere naturlige farverne er, jo bedre for trygheden. Det er for eksempel betydeligt lettere at aflæse et ansigtsudtryk, hvis hudens farvetoner gengives nøjagtigt. Forskellige LED-produkter kan have meget forskellig farvegengivelse. Lyskilder med en Ra-værdi på 80 har markant bedre farvegengivelse end standardlyskilder med en Ra-værdi på 70.

Hvordan bruger borgerne området? Hvor er der mest brug for lys? Øget tryghed kan også handle om at bruge lys til at forhindre uønsket adfærd. For eksempel på steder plaget af hærværk, eller hvor der foregår ulovlig handel med stoffer.

Montér for eksempel retningsbestemte gobo-armaturer på eksisterende master, så de kaster ekstra lys på centrale mødesteder, bænke eller legepladser.

Daniel Fogh

Contract & Relationship Manager
21 44 25 22

Daniel Fogh

Contract & Relationship Manager
21 44 25 22

Sådan kan vi hjælpe jer

Bliver vi inviteret til at byde på en opgave, starter vi typisk med en analyse, der blandt andet bygger på de otte tommelfingerregler. Vi har i dag så stor kompetence på området, at vores kunder ikke nødvendigvis behøver at købe dyre analyserapporter, før vi kommer ind i billedet.

Kontakt os

Kontakt os for et uforpligtende møde, udfyld formularen og vi kontakter dig:

Ved indsendelse accepterer du at vi må bruge dine indsendte data, til at kontakte dig.