Søg
Close this search box.
solceller

Solcelleanlæg gav både besparelser og pædagogisk udbytte

Kunde:
Ordrup Gymnasium

Ydelser:
Solceller

Interview om solceller med Lars Venberg, Driftschef på Ordrup Gymnasium. Ordrup Gymnasium ligger nord for København i Gentofte Kommune og er en mellemstor skole med 830 elever.

Visionen for etablering af solceller?

Årsagen til at vi har fået etableret solceller skyldtes flere ting. For det første ville vi gerne være med i den grønne omstilling. Staten har jo sat nogle mål for solcelleenergi og dem vil vi gerne være med til at opfylde, samtidig med at vi gerne ville blive bedre til at bruge grøn energi aktivt. For det andet var timingen helt rigtig for os, på grund af de høje energipriser for et par år siden. Så det gav rigtig god mening med solceller.

”Jeg er sikker på at fremtiden for solenergi er lys.

Kriterier for valg af leverandør?

For at finde frem til den rigtige leverandør, kontaktede jeg andre gymnasier, som stod i lignede situationer for at høre deres erfaringer. Det var vigtigt for os at få et pålideligt anlæg, i en god kvalitet og i den forbindelse blev jeg anbefalet Watts og Andel Lumen, som i fællesskab leverede entreprisen.

Løsningen og udbytte det har medført?

Bygning vi har installeret anlægget på, blev bygget i 2014 og er født med solceller. Så det er egentlig det eksisterende anlæg vi nu har fået udvidet med et forholdsvis stort anlæg på 56 kWp med i alt 132 paneler.

Værdien som anlægget har tilført til skolen, er tobenet. Dels får vi tilført grøn energi til vores daglige drift, men vi bruger også solcelledata i den daglige undervisning ved at vise eleverne hvor meget energi vi producerer selv. Med hjælp fra en ekstern og uvildig energirådgiver fik vi et overblik over hvordan vi kunne maksimere udbyttet af anlægget, herunder hvordan medarbejderne kunne blive klædt på til af aflæse og bruge soldata i undervisningen. Elever og medarbejdere er glade for at vi tager den grønne omstilling alvorligt og at vi handler på det som er muligt for os som skole.

Processen og samarbejdet omkring projektet?

Samarbejdet har været godt og vi er kommet godt i mål. Jeg har været meget i dialog med energikonsulenter og projektledere, som har været gode til at binde trådene sammen, når der har været behov for det.

Nu hvor anlægget kører, står jeg selv for at servicere anlægget. Men jeg kunne godt forestille mig, at få brug for at udlicitere vedligeholdelsen på sigt, hvis det bliver nødvendigt. Panelerne er jo som udgangspunkt selvrensende, og da vi kun har været i drift i ca. et år, er det hele stadig meget nyt for os. Så tiden må vise det! 

Fremtiden for solenergi?

Jeg er sikker på at fremtiden for solenergi den er lys. Og vi, der har tage til rådighed, skal bruge dem aktivt til solcelleenergi. Arealet kan jo sjældent bruges til noget andet, så de rummer et enormt potentiale!