Kunde:
Køge kommune
Ydelser:
Lysstyring
På 300 meter cykelsti har Køge Kommune med hjælp fra Andel Lumen (tidligere SEAS-NVE Udelys) etableret sensorstyret belysning. Kvaliteten er god og prisen er fornuftig.
Cykler du i en sen nattetime i udkanten af Køge mellem Nordhøj og Ølbyvej, vil du sikkert bemærke, at stiens LED-belysning reagerer på din tilstedeværelse. Når en sensor i det første armatur mærker, at du nærmer dig, skruer den og de to næste armaturer op fra dvalebelysning på 5 watt til et kraftigere lys på 10 watt (armaturernes maksimale effekt er på 40 watt).
Efterhånden som du kommer frem, blænder armaturerne op et godt stykke fremme, så du har masser af lys at orientere dig i. Et halvt minut efter du er passeret, falder lysstyrken igen til dvaleniveau.
Styres med app eller via nettet
De sensorstyrede armaturer er produceret i Sverige og kan monteres på almindelige master uden særlig tilpasning. Belysningen kan indstilles med en app på stedet eller centralt via web.
Softwaren giver for eksempel mulighed for at indstille, hvor mange armaturer, der skal tænde ad gangen. Eller hvornår og hvor meget belysningen skal dæmpes og skrues op, når sensorerne mærker bevægelse. Det skaber gode muligheder for at finde den rette balance mellem borgerkomfort, energibesparelser og trafiksikkerhed.
“Sensorstyret belysning har tidligere været en ret bekostelig affære, og kvaliteten har været svingende, men det anlæg, vi nu har etableret i Køge, er prissat ganske fornuftigt og har efter indreguleringen fungeret helt som forventet.
Bedst egnet til sparsom trafik
Da den nyanlagte sti støder op til et industriområde, forventede Køge Kommune ikke, at der ville være særlig meget trafik på stien om natten. Det viste sig at holde stik. Det nye belysningsanlæg registrerer, hvor mange der passerer forbi. Derfor fandt chefkonsulent Bent Kirkegaard og hans kolleger ud af, at der typisk passerede 20 til 40 personer forbi per nat.
“Det koster 10-12 procent ekstra at etablere et sensorstyret anlæg, så rent økonomisk egner de sig bedst til strækninger, hvor der ikke er så meget trafik, så lyset er i dvale så lang tid som muligt.
Tag en snak med os
Tryghed er ikke kun vigtigt i det offentlige rum, men i ethvert samarbejde. Gennem tæt dialog klæder vi dig på til at træffe dine valg på et oplyst grundlag.
Vi elsker lys - men vi er meget mere end det
Vi er knap 100 specialister, der får infrastrukturen til at hænge sammen i en hverdag, hvor interesser og mennesker mødes.