Nyheder
Andel Holding

Andel udnytter stor tagflade til at producere vedvarende energi fra solceller

Kunde:
Andel Holding

Ydelser:
Solceller

Interview om solceller med Kim Uno Mogensen, Funktionschef, Facility Management i Andel Holding, som er Danmarks største energiselskab. Andel leverer el, gas og energirådgivning til mere en 1,2 mio privat og erhvervskunder.

Visionen for etablering af solceller?

Det har længe ligget i vores overvejelser at få solceller, da vi har en bæredygtighedsstrategi, hvor målet er at være CO2 neutrale i 2050, og hvor delmålet er, at være 95% CO2 neutrale inden 2030. Vi er også ISO 14001 miljøcertificeret og i gang med at indføre energiledelse (ISO 50001). Så med flere miljømål, var det ret naturligt og fornuftigt for os at kigge ind i muligheden for solceller.

Solceller var ikke fremmed for os, da vi allerede havde solceller på vores hovedkontor i Svinninge og på vores lejede bygninger i Virum. Og da jeg sidder med ansvaret for Andel Holdings bygninger, overejede jeg, hvordan vi bedst kunne udnytte den store tagfalde på bygningen i Ballerup. 

I forlængelse af vores bæredygtighedsstrategi og vores miljøcertificering, har vi flere miljømål. Så det var ret naturligt og fornuftigt for os at kigge ind i muligheden for solceller, som både er CO2 neutrale og reducerer omkostninger

Kim Uno Mogensen, Funktionschef, Facility Management i Andel Holding

Kriterier for valg af leverandør?

Først var jeg i dialog med en anden leverandør og fik et tilbud med standard solpaneler. Men så blev jeg kontaktet af Andel Lumen og Watts, som i samarbejde leverer projektering og installation af solcelleanlæg. De præsenterede en rigtig god business case for os med en tilbagebetalingstid på ca. 6,5 år. Og med en forventet levetid på anlægget på 30 år, var det ret attraktivt. Løsningen inkluderede nye letvægtssolpaneler, som ikke vejede så meget. Letvægtspanelerne var særligt interessante for os idet vi ikke havde udfordringer med at holde os inden for de statiske beregninger der er lavet for taget (statiske beregninger er et udtryk for den bæreevne taget har og skal kunne modstå vindpåvirkninger, snelast mv.). Uden de lette paneler, kunne vi ikke få den løsning vi har nu, og havde måske fået et meget mindre anlæg. Det var først da vi kom i dialog med Andel Lumen, at vi blev opmærksomme på letvægtspanelerne, som gav mulighed for det store anlæg samtidig med at omkostningerne blev holdt nede, bl.a. fordi de lette paneler var meget enklere at montere.

Projektforløbet var supernemt og smidigt. Projektledelsen stod for alt det praktiske og jeg blev holdt løbende orienteret fra start til slut.

Kim Uno Mogensen, Funktionschef, Facility Management i Andel Holding

Løsningen og udbytte det har medført?

Anlægget er unikt på grund af sin størrelse. Hele 726 letvægtspaneler leverer en maksimal effekt på 308 kilowatt-peak (kWp) og med en vægt på blot 3,4 kilo pr. kvadratmeter, adskiller anlægget sig tydeligt fra konkurrenterne, hvor en kvadratmeter solceller typisk vejer mellem 12 og 18 kilo.

Produktionen ligger årligt omkring 285.000 kilowatt-timer og tilbagebetalingstiden på anlægget er beregnet til cirka 6,5 år. Vi har fundet ud af, at vi bruger 70% af PV-produktionen direkte. Resten sælges til det offentlige elnet, så udover en markant reduktion i elomkostninger, skabes der også forretning.

Det er let for os i Facility Management og vores miljøkoordinator at følge produktionen og rapportere løbende på bæredygtighedstal. Anlægget er så fint integreret i driften. Det er nærmest usynligt, pga. dets placering, så ingen bliver genereret af det.

Til trods for dette, har anlægget alligevel medført nogle positive afledte effekter hos flere medarbejdere, som bl.a. har fået lyst til at investere i solceller privat. Især en medarbejder, der var involveret i projektet, er gået all in for at bidrage til en grønnere verden. Han blev så glad for løsningen, at han har fået installeret den samme type solceller på sit eget hus og har tilmed skiftet sin benzinbil ud med en elbil.

Processen og samarbejdet omkring projektet?

Jeg kunne godt frygte at så stort et projekt vil tage meget af min tid. Men faktisk oplevede jeg forløbet som supernemt og smidigt. I starten var jeg med på et par fysiske opstartsmøder, eks. i forbindelse med besigtigelse af taget. Resten af forløbet, foregik det meste af min involvering på mail. Andel Lumen og Watts tog sig nemlig af alt lige fra dimensionering af anlægget, eltavler, beregninger på tilbagebetalingstider og effekt til udarbejdelse af tilbud. Så der var meget lidt arbejde i det for mig, og der var en virkelig god projektleder på, som sørgede for at holde mig orienteret hele vejen igennem. Projektering og installationen forløb planmæssigt.

Jeg er sikker på vi når vores mål om at blive CO2 neutrale og der er ingen tvivl om at solcellerne er med til at vi når vores mål.

Kim Uno Mogensen, Funktionschef, Facility Management i Andel Holding

Fremtiden for solenergi?

Personligt håber jeg at flere virksomheder, især i bygninger som vores, får øjnene op for at omlægge til solenergi, – det er jo både CO2 neutralt og reducerer omkostninger. Selv er vi slet ikke færdige. I skrivende stund overvejer vi solceller til vores lokation i Haslev. Måske det bliver et markanlæg, fordi det ligger på en stor grund, der i dag er forpagtet til landbrug. Og så vil alle vores bygninger være drevet med solenergi.

Det bliver vi også nødt til som Danmarks største energiselskab.

Daniel Fogh

Contract & Relationship Manager
21 44 25 22

Daniel Fogh

Contract & Relationship Manager
21 44 25 22

Tag en snak med os

Tryghed er ikke kun vigtigt i det offentlige rum, men i ethvert samarbejde. Gennem tæt dialog klæder vi dig på til at træffe dine valg på et oplyst grundlag.

Andel Lumen

Vi elsker lys - men vi er meget mere end det

Vi er knap 100 specialister, der får infrastrukturen til at hænge sammen i en hverdag, hvor interesser og mennesker mødes.

Kontakt os

Kontakt os for et uforpligtende møde, udfyld formularen og vi kontakter dig:

Ved indsendelse accepterer du at vi må bruge dine indsendte data, til at kontakte dig.