Nyheder
Nyhed

Holbæk Kommune får energibesparende lys over land

Borgere i og omkring de tidligere kommuner Svinninge og Tølløse kan se frem til mere lys over land, når Andel Lumen i de kommende måneder renoverer den eksisterende gadebelysning, som Holbæk Kommune ejer. Målet er at skabe trafiksikkerhed og tryghed blandt borgerne og at mindske det samlede CO2-udslip. Svaret ligger i LED og lysstyring.

Efteråret har for alvor meldt sin ankomst, og for at sikre den bedste belysning til de mørke aftener i Holbæk Kommune, har kommunen og Andel Lumen (tidl. SEAS-NVE Udelys), som er en del af andelsselskabet Andel, underskrevet en kontrakt om driften af gadebelysningen i de kommende år.

Det betyder, at kommunens borgere fra denne uge kan møde medarbejdere fra Andel Lumen, der arbejder med både drift, vedligehold og modernisering af gadebelysningen i kommunen.

I alt skal selskabet stå for driften af flere end 12.000 enheder, hvoraf de 3.200 skal moderniseres. Det betyder bl.a., at de fleste af Holbæk Kommunes gadelamper fra udgangen af oktober vil være udstyret med LED og lysstyring, så lamperne kan programmeres til fx at dæmpe lyset om natten, så borgerne fremover kan færdes trygt, også i de sene aftentimer:

”For os handler gadebelysning ikke kun om teknik og økonomi, men også om tryghed og grøn omstilling. Det er vigtigt, at vi med den rette belysning kan skabe et trygt uderum for borgerne, samtidig med at vi kan gøre en indsats på den aktuelle klimadagsorden. Heldigvis har Holbæk Kommune det på samme måde, og derfor er vi rigtig glade for, at vi kan fortsætte det gode samarbejde og hjælpe kommunen med at blive en inspirationskilde for andre kommuner rundt om i landet”, lyder det fra adm. direktør Henrik Wej Petersen, Andel Lumen.

Når opgaven med at modernisere de 3.200 enheder er udført, kan Holbæk Kommune bryste sig af at have både energibesparende og smart gadebelysning i hele kommunen. Og det falder i god jord:

”Vi har store grønne ambitioner i Holbæk Kommune, og vi går efter en reduktion af CO2-udledningen på 70 pct. frem mod 2030. Hvis det skal lykkes, er vi nødt til at kigge på alle de steder, hvor vi bruger meget energi. Det gælder også i forhold til gadebelysningen. Jeg ser derfor meget frem til samarbejdet”, siger Christina Krzyrosiak Hansen, der er borgmester i Holbæk Kommune.

Moderniseringen foregår hovedsageligt i områderne svarende til gl. Svinninge og gl. Tølløse kommuner, men der er også andre områder, hvor Holbæk Kommune mangler at få udskiftet belysningen til LED-belysning.

Andel Lumen gennemfører størsteparten af moderniseringen indtil slut oktober, så kommunens borgere generes mindst muligt. Samarbejdet med Holbæk løber frem til 2025 med mulighed for op til to års forlængelse.