Nyheder
Lolland kommune

Energibesparelser finansierer LED-belysning

Kunde:
Lolland kommune

Ydelser:
Modernisering
Lysstyring

Lolland Kommune har udført en fuld konvertering af kommunens gadebelysning til LED og etablereret central lysstyring via et netværk, der dækker hele kommunen. Moderniseringen finansierer sig selv i form af energibesparelser.

Gennem en del år har Lolland Kommune justeret på sin gadebelysning for at finde et kompromis mellem energibesparelser og borgernes tryghed på gader og stræder. Men det har betydet, at der på mange strækninger måtte slukkes helt for gadebelysningen om natten.

LED-belysning og central lysstyring

Den situation er i løbet af moderniseringen vendt fuldstændig på hovedet, idet de cirka 6.500 ældre armaturer i Lolland Kommune er blevet konverteret til LED med fuld central lysstyring ved anvendelse af kontrolsystemet Andel Lumen CityLinx.

Aftalen med Andel Lumen betyder, at vi både kan realisere de energibesparelser, vi har forpligtet os til, og samtidigt give borgerne langt bedre belysning på gader og veje. I stedet for at slukke helt kan vi skrue lysniveauet ned til 20 procent eller eventuelt styre det med bevægelsessensorer. Vi kan også vælge at skrue op efter behov – for eksempel hvis en masse unge skal hjem om natten efter et stort arrangement. Vi ved, at mange borgere vil føle sig mere trygge i en bedre belysning.

Henrik Høegh, viceborgmester og medlem af byrådet i Lolland Kommune

Trådløst netværk i land og by

Lysstyringen er etableret via et såkaldt LoRaWan-netværk, som dækker hele kommunen. Det har flere fordele. Især fordi lysstyringen kun lægger beslag på en del af netværkets kapacitet. Resten kan således tjene som platform for andre smart city-løsninger.

Ole Brochstedt Jakobsen, Key Account Manager i Andel Lumen, forklarer:

“Da vi regnede på tingene, opdagede vi, at det bedre kunne betale sig at etablere et open source-netværk, der også kan bruges til andre ting end et netværk, der udelukkende er beregnet til lysstyring. Det betyder, at Lolland Kommune for de samme penge opnår markant bedre muligheder for senere at implementere flere gode smart city-løsninger.”

Tilbagebetalingstiderne på de lysrelaterede forbedringer i Lolland Kommune er 8 til 10 år, og når belysningsanlæggene er betalt, overgår ejerskabet af dem til kommunen.

Ydelse

Modernisering
Udskiftning eller retrofit?

Ole Brochstedt Jakobsen

Contract & Relationship Manager
40 11 74 53

Ole Brochstedt Jakobsen

Contract & Relationship Manager
40 11 74 53

Tag en snak med os

Tryghed er ikke kun vigtigt i det offentlige rum, men i ethvert samarbejde. Gennem tæt dialog klæder vi dig på til at træffe dine valg på et oplyst grundlag.

Andel Lumen

Vi elsker lys - men vi er meget mere end det

Vi er knap 100 specialister, der får infrastrukturen til at hænge sammen i en hverdag, hvor interesser og mennesker mødes.

Kontakt os

Kontakt os for et uforpligtende møde, udfyld formularen og vi kontakter dig:

Ved indsendelse accepterer du at vi må bruge dine indsendte data, til at kontakte dig.